European Drama Award 2022 в Лєни Лягушонкової

25 червня 2022

12 квітня 2022 року, британська драматургиня  Керіл Черчіл отримала головну Європейську драматургічну премію European Drama Award  від Schauspiel Stuttgart  за  весь творчий доробок. Премія у розмірі 75 000 євро  присуджується кожні два роки Schauspiel Stuttgart. Премія  є найбільшою драматургічною нагородою у Європі. Першим переможцем у 2020 році став французький драматург, режисер, актор і театральний режисер Вайді Муавад.

У 2022 році до складу журі входили: Барбара Енгельгардт (художній керівник Theatre Maillon, Страсбург), Петер Кюммель (театральний критик і редактор тижневика «Feuilleton» Die Zeit), Петер Міхалзік (автор, голова журі), Петра Ольшовскі ( держсекретар у Міністерстві науки, досліджень і мистецтва Баден-Вюртемберга) і Томас Остермайер (директор і арт-директор Schaubühne Berlin).

Переможицею  у номінації молодих драматургів стала українська драматургиня  Лєна Лягушонкова.  Нагорода на суму 25 000 євро  фінансується Heidelberg Foundation SRH Holding (SdbR).

Вручення премії відбудеться в листопаді 2022 року. 

Член журі Маріус Івашкявічюс, литовський драматург, есеїст, прозаїк і сценарист, журналіст і режисер, віддає шану драматургині словами: “Лєна Лягушонкова, молода українська драматургиня з Луганська, яка зараз проживає в Києві, пише п'єси про життя молодої жінки на тлі революції і воєн. Короткі діалоги і монологи пісень просякнуті самобутньою прямою мовою і проникливим гумором”

Першу Європейську премію молодого драматурга 2020 року присудили британській письменниці та актрисі Жасмін Лі-Джонс.