Одразу дві українські п’єси в афіші театру Фінборо (Finborough, Лондон, Велика Британія)

a double bill of Ukrainian plays in the Finborough theatre
15 жовтня 2022

На початку цього року дві українські п’єси «Саша, винеси сміття» Наталі Ворожбит і «Кицька на спогад про темінь» Неди Нежданої було поставлено у театрі Фінборо. При тому що п’єси Ворожбит вже ставилися у Великій Британії Королівською Шекспірівською компанією («Зерносховище») і Королівським двором («Погані дороги»), для Неди Неждани це був британський дебют.

П’єса «Саша, винеси сміття» написана у 2014 році Наталею Ворожбит і поставлена режисеркою Світланою Дімкович – це твір про біль та втрату. У ній йдеться про чоловіка Каті – Сашу (Алан Кокс) – колишнього полковника української армії, який помирає від серцевого нападу. Він був військовим, що ніколи не воював. Катя (Аманда Райан) стає годувальницею родини, організовує його похорон. Її дочка Оксана (Іссі Ноулз) вагітна другою дитиною. Але для своєї родини Саша все ще з ними.

«Кицька на спогад про темінь» була написана Недою Нежданою також у 2014 році. У п’єсі йдеться про життя реальної людини – перукарки Ірини Довгань – в тимчасово окупованому Росією Криму. Жінка потрапила в полон, де її катували російські окупанти. Сорокап’ятихвилинна пристрасна та експресивна вистава була представлена Крістін Мілвард у постановці Поллі Крід.